dilluns, 10 de juny del 2013

L’ANTIGA ESCOLA

La meva avia Mercè va anar a l’escola de les Escolàpies de Figueres. En aquell temps era una escola de monges. Ella era interna, es quedava a dormir i  només anava a casa per  Tot Sants, per Nadal, per Setmana Santa i a l’estiu.  Convivia tota la setmana allà amb les altres nenes i les monges i el dijous era el dia que els pares els venien a visitar i anaven a passar el dia fora amb els seus pares.

Les nenes dormien a les habitacions i les monges anaven a passar la nit a les clausures. Feien classe tots els dies de la setmana, menys el diumenge, que era el dia d’anar a missa. Encara que a missa hi anaven cada dia pel matí, desprès anaven a esmorzar i després començaven les classes. Quan feia bon temps, de tant en tant, anaven a fer excursions, pels voltants de Figueres.

La Madre Lluïsa, era la seva professora, els hi feia totes les assignatures, menys gimnàs i francès. Cada alumne tenia un quadern i una ploma estilogràfica, era l’únic que necessitaven per treballar. Feien petites proves d’examen, però les que puntuaven realment eren les que feien a finals de curs i eren uns professors de Barcelona que les examinaven. Tothom tenia molt de respecte a totes les monges. A les classes hi havia molt de respecte. Tractaven a les monges de vostè. Si algú es portava malament o feia alguna malifeta, la “Madre Lluïsa” les castigava sense sortir els dijous.  En una mateixa classe hi havien tres o quatre cursos diferents, i les classes eren d’unes trenta alumnes. Les alumnes estaven etiquetades per un numero, hi s’havia de posar aquest numero a totes les seves pertinències. Les alumnes tenien una guixeta per guardar les seves coses i els aliments que els pares els hi portaven.


Les monges donaven molta importància al menjar, els hi feien acabar tot el menjar del plat i si algú ho llençava d’amagat, els hi tornaven a emplenar el plat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada